Блог

Хамстер или мини зайче? 18.09.2018 09:00:12

Хамстер или мини зайче?

Искате домашен любимец и сте се спрели на хамстер или мини зайче, но не можете да решите?

В следващите редове ще обясним малко и за двата вида животни. Какви са техните предимства и недостатъци, за да може информацията да направи избора ви малко по-лесен.

Хамстерът е нощно животно и прекарва по-голямата част от дена в сън. Живее между 1,5 и 3 години в зависимост от породата.

Мини зайчетата спят и през деня и през нощта. Активно е призори и през ранната вечер. Продължителността на живот при тях е между 5 и 15 години при добри грижи, като отново зависи от породата.

Хамстерите могат да се отглеждат в аквариум или клетка. Ако предпочетете аквариум, трябва да имате едно на ум, тъй като са много изобретателни и бързо намират начин да излязат.

Мини зайчетата се отглеждат само в клетки за зайци, като тя трябва да е достатъчно голяма. Желателно от самото начало да вземете по-голяма, за да не се налага да се купува нова, когато зайчето порасне. Редовно почиствайте клетките на животните си, обикновено 1-2 пъти в седмицата е достатъчно.

При храненето на двата вида има както прилики, така и разлики, като по-капризно към храната е мини зайчето.

Естествените храни за хамстера са семена, треви и някои насекоми. Подходяща храна за тях са овес, жито, слънчоглед, различни зеленчуци като моркови, тиквички, чушки и др, и трева, марули, люцерна и др. Може да им се дава и специална  гранулирана храна за хамстери.

Храната на зайчето се състои преобладаващо от плодове и зеленчуци, но освен тях то трябва да яде всеки ден и сено. Плодовете и при двете животни е желателно да са по-малко като количество, заради захарта в тях.

Хамстерът може да прекара целия си живот в клетка за хамстери. За разлика от него, мини зайчето е желателно да се разхожда за 1-2 часа през деня извън клетката си. По време на тези разходки е възможно зайчето да се опита да гризе кабели, вестници или каквото му попадне. Причината за това са постоянно растящите му зъби. Ноктите му също растат непрекъснато и имат нужда от редовно скъсяване. Козината им също се нуждае от добри грижи.

Ако вече сте категорични кое от двете животинчета да вземете, нашият съвет е първо да проверите цялото семейство за алергии, за да няма неприятни изненади.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Гризачи

Гризачи

Хамстер или мини зайче?

Хамстер или мини зайче?

Искате домашен любимец и сте се спрели на хамстер или мини зайче, но не можете да решите?   В следващите редове ще обясним малко и за двата вида животни. Какви са техните предимства и недоста Искате домашен любимец и сте се спрели на хамстер или мини зайче, но не можете да решите?   В следващите редове ще обясним малко и за двата вида животни. Какви са техните предимства и недоста 2018-09-18T09:03:07+03:00 Хамстер или мини зайче?

<p><span style="font-weight: 400;">Искате домашен любимец и сте се спрели на хамстер или мини зайче, но не можете да решите? </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В следващите редове ще обясним малко и за двата вида животни. Какви са техните предимства и недостатъци, за да може информацията да направи избора ви малко по-лесен.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Хамстерът е нощно животно и прекарва по-голямата част от дена в сън. Живее между 1,5 и 3 години в зависимост от породата. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Мини зайчетата спят и през деня и през нощта. Активно е призори и през ранната вечер. Продължителността на живот при тях е между 5 и 15 години при добри грижи, като отново зависи от породата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Хамстерите могат да се отглеждат в аквариум или клетка. Ако предпочетете аквариум, трябва да имате едно на ум, тъй като са много изобретателни и бързо намират начин да излязат. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Мини зайчетата се отглеждат само в <a title="Оборудвани клетки за зайци" href="../../../category/oborudvani-kletki" target="_blank" rel="noopener">клетки за зайци</a>, като тя трябва да е достатъчно голяма. Желателно от самото начало да вземете по-голяма, за да не се налага да се купува нова, когато зайчето порасне. Редовно почиствайте клетките на животните си, обикновено 1-2 пъти в седмицата е достатъчно.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При храненето на двата вида има както прилики, така и разлики, като по-капризно към храната е мини зайчето. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Естествените храни за хамстера са семена, треви и някои насекоми. Подходяща храна за тях са овес, жито, слънчоглед, различни зеленчуци като моркови, тиквички, чушки и др, и трева, марули, люцерна и др. Може да им се дава и специална &nbsp;гранулирана храна за хамстери. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Храната на зайчето се състои преобладаващо от плодове и зеленчуци, но освен тях то трябва да яде всеки ден и сено. Плодовете и при двете животни е желателно да са по-малко като количество, заради захарта в тях.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Хамстерът може да прекара целия си живот в <a title="Клетки за хамстери" href="../../../page/kletki-za-khamsteri" target="_blank" rel="noopener">клетка за хамстери</a>. За разлика от него, мини зайчето е желателно да се разхожда за 1-2 часа през деня извън клетката си. По време на тези разходки е възможно зайчето да се опита да гризе кабели, вестници или каквото му попадне. Причината за това са постоянно растящите му зъби. Ноктите му също растат непрекъснато и имат нужда от редовно скъсяване. Козината им също се нуждае от добри грижи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако вече сте категорични кое от двете животинчета да вземете, нашият съвет е първо да проверите цялото семейство за алергии, за да няма неприятни изненади.</span></p>

Сравнение на продукти