Котките са интелигентни и разумни същества, което означава, че са напълно наясно с нещата, които им харесват и тези, които не им допадат. В повечето случаи един стопанин може да разбере кога котката му харесва нещо най-вече по времето, което прекарва в правенето му. Въпреки това, не винаги времето е определящо. Например знаем, че котките прекарват между 14 и 18 часа в сън, но това не прави спането задължително едно от любимите занимания на една котка.

Трудно е да се подредят по важност най-приятните занимания за една котка, защото всяка е различна. Както и при хората, това, което вчера е било забавно, днес може да бъде отегчително. Докато четете статията надолу ще забележите, че любимите занимания на котките са взаимно свързани по един или друг начин, както и взаимно заменими. За една котка вниманието на стопанина никога не идва в повече. Точно затова активността на стопаните играе главна роля в подредбата на заниманията, които ще представим надолу.

#1 Осъществяване на връзка

Когато в живота на човек влезе котка, независимо на каква възраст, той освен стопанин се превръща и в родител на животното и с времето домашният любимец реално се превръща в член на семейството. Хората могат да се свържат с котките по много начини, например чрез милване, игри, ресане и т.н.  Много рядко ще се намери собственик на котка, който да не е осъществил връзка с домашния си любимец и то бързо. А хората, които преди това са имали други домашни любимци се свързват с котката почти мигновено. Вероятно много от нас са чували трогателни истории за осиновяване на котки от приюти, в които се споменава, че връзката между животното и човека се е осъществила още с първия поглед.

Връзката на котката с човека също е приятна.

Като всяка връзка и тази е двустранна, както повечето стопани на котки са се уверили. Няма нищо по хипнотично и отпускащо от това да усетим топлото и пухкаво тяло на котката върху или до нас, докато слушаме мъркането й. Затова не е и учудващо, че в много болници и домове за възрастни се използват котки за терапевтични процедури.

#2 Хранене

Както и много хора, котките обожават да се хранят. Добрата храна и лакомствата между основните хранения са нещо, което им харесва изключително много. Котешките лакомства са много по-здравословни от тези, които ние хората ядем, затова може да глезите домашния си любимец с тях между основните хранения. Просто не прекалявайте, за да не свикне котката с тях и в последствие да ги иска като основно и съответно да пропуска другата храна.

Споменавайки здравословна храна, котешката се предлага в три основни форми на пазара. Има и четвърта, която се смята както за основна, така и за лакомство. Това са:

Повечето ветеринари са на мнение, че е по-полезно на котките да се дава прясна и сурова храна, отколкото суха. Научно доказано е, че приемането на прясна и сурова храна е много по-добро за здравето на една котка.

 

Суха храна за котки

 

В днешно време много от нас прекарват повечето време от деня на работа, далеч от вкъщи, и затова суровата или консервираната храна не винаги е най-практичния избор за котката. Именно заради това много стопани оставят на домашния си любимец суха храна.

Консервирана котешка храна

 

Основната съставка в суровата и консервираната котешка храна е водата, което прави консервираната храна вторият най-здравословен избор за вашата котка.

ROYAL CANIN BABYCAT мус за подрастващи и кърмещи котки
С този вкусен мус Royal Canin Babycat Instinctive ще улесните прехода на малките котенца на възраст до 4 месеца от ...
4,95 лв.
ROYAL CANIN KITTEN пауч за подрастващи и бременни котки
Уникалната формула на тази храна Royal Canin Kitten Instinctive я прави изключително полезна и подходяща за котета ...
2,29 лв.
ROYAL CANIN INSTINCTIVE пауч за котки
Тази чудесна храна Royal Canin Instinctive е пълноценен източник на всички необходими вещества за котките в зряла ...
2,29 лв.
ROYAL CANIN INTENSE BEAUTY пауч за красива козина на котки
Тази уникална хранителна формула на Royal Canin Intense Beauty за зрели котки (1-7 години) е специално разработена, ...
2,29 лв.

#3 Прясна вода

Водата - най-важното нещо за всяко живо същество. Котките обичат прясната вода, дори да е течаща. По това можем да съдим от множеството котки, които пият вода директно от чешмата.  Но от колко вода има нужда една котка? Въпреки че е трудно да се определи количеството, едва ли е случайност, че 67 процента от тялото на котката е съставено от вода. Сухата котешка храна съдържа минимално количество вода, около 10 процента, и котките, които ядат основно суха храна определено имат нужда от повече вода, за да поддържат водния баланс в тялото. Просто наблюдавайте внимателно колко вода пие вашата котка, за да знаете кога и колко да и слагате. Имайте предвид, че изключителната жажда може да бъде индикатор за диабет, котешки хипертиреоидизъм или хронична бъбречна недостатъчност.

Някои котки дори обичат да си играят във водата, особено породи като Турски ван. Няма нищо лошо в подобно забавление и ако вие сте собственик на котка, която обича да играе във вода, опитайте се да напълните вана или леген с малко вода и я пуснете да си играе. Лятото може да добавите малко лед във водата, особено ако денят е по-горещ.

Котешки фонтан VEGA

Купи с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА до адрес или офис

Vega е котешки фонтан, който може да бъде използван и за малки кучета. Особеността на този фонтан е иновативният ефект “течаща вода”. Този ефект стимулира нуждата на животното да пие вода. В основата има гумени крачета против пързаляне. Комплекта включва филтър с активен въглен за винаги чиста вода и 12 волта захранване.


Размер:

Дължина – 23.1 см, ширина – 29.7 см, височина – 16.2 см


Вместимост: 2 л

Котешки фонтан VEGA

Купи с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА до адрес или офис

93,99 лв.
Спестяваш:
SKU
Няма наличност
Моля, първо изберете разновидност.
Няма наличност
Няма наличност

#4 Спане

Изхождайки от факта, че котките спят през повечето време, вероятно наистина обожават почивката. Известно е, че котките спят средно между 14 и 18 часа на денонощие. За нас хората това може да е ужасно много, но все пак нашите котки не трябва да стават и да ходят на работа, нали? Също така не забравяйте, че котките са нощни животни, могат да виждат по-добре през нощта, затова спането през по-голямата част от деня е напълно нормално.

За тях няма голямо значение кога, къде или с кого ще спят.  Понякога дори котките будят стопаните си през нощта, защото искат нещо, например храна, вода или просто да си играят. Подобни навици не са нормални за нас хората, но за една котка са повече от нормални.

#5 Игра

Игрите са едно от любимите неща на една котка и представляват истинско забавление.  Още от малки, котките трябва да се научат да играят. Можете да използвате играчки или просто малко прежда, сенките по стените, насекоми, вашите ръце (но бъдете внимателни). Игрите връщат котките към дивата им същност, където те дебнат и убиват плячката си, за да се хранят и оцеляват. Разбира се, това не е типично за домашна котка, но все пак няма нищо лошо да се играе. Производителите на играчки за котки не случайно правят играчки под формата на мишлета, птичета, пеперуди и друга котешка плячка. Освен това особено популярни са и лазерите, които котките обожават да гонят из стаята. Котките или имат страхотно въображение или просто обожават преследването на разни неща.

Хората сме известни с това, че обичаме да купуваме множество различни играчки за децата си, а котките в повечето случаи също се приемат за такива, затова и не случайно рано или късно ги обграждаме с всякакви играчки. Но има и друго - както един родител обича да играе с детето си, така е и с котката.  Това е двустранно, защото и котките обожават да играят със стопаните си. Подобно занимание е изключително забавно и приятно за тях.

#6 Наблюдаване на птици

Нека зададем един риторичен въпрос: "Защо котките обичат да наблюдават птиците?" Вероятно основната причина е, че приемат птиците за плячка, а котките са хищници. Зърването на чуруликащо птиче на прозореца или дори на екрана на телевизора веднага приковава вниманието дори на най-сънливата котка. Същото това желание за преследване и залавяне може да се появи в котката дори когато наблюдава птиците през прозореца.

Запомнете, че за котките е голямо удоволствие да наблюдават птиците, дори и без да ги преследват. Ако живеете в къща и имате двор, можете да поставите хранилки за птици, така вашата котка ще има какво да наблюдава през повечето време.

Така и птиците ще са доволни, и котката ви също. Има и други начини вашата котка да наблюдава птици, просто намерете най-удачния във вашия случаи и бъдете сигурни, че домашният ви любимец ще си прекарва страхотно.

#7 Драскане и забиване на нокти

Една от основните потребности на всяка котка е да дере и забива нокти в различни повърхности, за да ги "наостри". Освен това по този начин котката се разтяга, а и ние хората знаем, че няма нищо по-хубаво от това да се разтегнем когато сме се схванали.

Няма нищо по хубаво от това да гледаме как котката се изстрелва от другата стая и става на точилката си за нокти и започва да ги забива в нея.

Има ли други причини котката да дере и забива нокти?

Вероятно сте виждали как някои хора гризат своите нокти когато са притеснени или под стрес. Понякога котките също забиват нокти, за да се утешат след преживян страх или стрес. Самите котки може много рядко или никога да не дерат, а след това да се побъркат на тази тема, когато към семейството се приобщи още една или повече котки.

Като добър стопанин просто осигурете на котката си достатъчно драскалки за нокти във всяка стая. Освен това ще спасите голяма част от меката мебел.

#8 Къпане и ресане

За един човек няма нищо по отпускащо от топъл душ, който да отпусне мускулите, както и подсушаването с пухкава хавлия след това. Котките се чувстват по абсолютно същия начин след като сами са се "къпали" 15 минути или пък са ресани от любимия си стопанин. Доволното мъркане, което ще чуете е достатъчно, за да се уверите, че на котката ви и е много приятно. А какво прави една котка след подобно нещо? Точно така, ляга да спи!

Не забравяйте да решите котката си. Повечето котки обожават да бъдат ресани и галени от своите стопани. Просто внимавайте да не ги стимулирате прекомерно, особено откъм долната част на гърба. Някои котки, особено тези, които имат котешка хиперестезия, могат да избягат или да станат агресивни при прекомерна стимулация. Изберете внимателно четката за ресане и следете реакцията на котката ви, за да се научите кога да спирате. И както при спа процедурите при хората, можете да дадете лакомство на котката след като свършите с ресането.

#9 Хората, които ги галят

Котките обожават да бъдат галени, особено когато получават внимание от любимия си стопанин. Случвало ли ви се е обаче вашата котка да не ви позволява понякога да я галите? Това е тревожно, нали? Но си има обяснение и то е много просто - вероятно тя е идвала неведнъж при вас точно с желанието да й обърнете малко внимание, но е била игнорирана поради една или друга причина. Истината е, че подобно нещо се е случвало на повечето от нас.

Просто отделяйте по малко от времето си за вашия домашен любимец и бъдете сигурни, че винаги ще е на разположение когато искате да го погалите, срешите или играете. Бъдете сигурни, че котката ви обожава да бъде глезена. Също имайте предвид, както при ресането, че когато галите котката си, тя може да изпита прекомерна стимулация, което да доведе до леко захапване на ръката ви, затова бъдете внимателни и знайте кога да спрете.

Сравнение на продукти